Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kúria Conlegnerovcov

Táto kúria sa nachádzala na rovnakom mieste, ako je terajší kultúrny dom. V pozadí vidieť zelený dom - to je sýpka, ktorá tam stojí dodnes. Približne v roku 1970 sa táto kúria zbúrala a postavil sa nový kultúrny dom. Pred zbúraním starého kaštieľa sa budova využívala ako kino a hrávalo sa tam divadlo. V časti kaštieľa od hlavnej cesty bola predajňa potravín. Tam, kde sú teraz lavičky amfiteátra sa nachádzal altánok z vyrezávaného dreva (informácia od p. F. Deža). Tam, kde je teraz tabuľa s úradnými oznamami a vonkajší predaj záhradníckych potrieb sa nachádzali dve kolkové dráhy (bowling). Panstvo z okolitých kaštieľov sa tam stretávalo a hrávali kolky. Kolkové dráhy zanikli po r. 1950 (informácie od p. E. Kajabu).

Tieto pôvodne čiernobiele fotografie sa objavili na aukcii v Maďarsku. Jedna pohľadnica sa predávala na aukcii za 5000 forintov, čo je v našej mene 7 eur. Boli to pôvodne pohľadnice, ktoré boli poslané poštou z Neveríc do Budapešti.

Bola to kúria Karola Conlegnera, tohto "už menej známeho" Slováka. Karol Conlegner - 18. október 1812 Nové Zámky - 21. december 1892 Neverice - podnikateľ, vysokoškolský profesor. Študoval na gymnáziu v Trnave, obchodné náuky na polytechnike vo Viedni.        V rokoch 1848-1849 bol vedúci pracovník výroby bankoviek a riaditeľ štátnej tlačiarne cenín v Debrecíne, 1857-1865 profesor účtovníctva a nemeckej úradnej agendy na technike v Pešti, 1865 riaditeľ, potom viceprezident a prezident Prvej uhorskej priemyselnej banky, 1872-73 rektor Vysokej školy technickej v Budapešti. Od roku 1877 žil na svojom statku v Nevericiach.

Na pamiatku Karola Conlegnera vydala Fakulta ekonómie a sociálnych vied Technickej a ekonomickej univerzity v Budapešti v roku 2014 pamätnú medailu (zliatina medi a zinku), ktorú navrhol medailér László Somorjai.

 

Literatúra:

Slovenský biografický slovník. - Zv. 1.: A-D. - Martin : Matica slovenská, 1986. - S. 379.

viac informácií : https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9ver