Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kaštieľ

Bývalé „pánske časy “ v obci pripomína na pravom brehu potoka postavený kaštieľ.
Podľa záznamov ho v r. 1700 postavil gróf Tolvay, ktorý vládol nad celým okolím. Renesančný kaštieľ z konca 17. storočia, pôvodný majetok rodiny grófa Tolvayho, prestavaný a upravený v roku 1820 v klasicistickom štýle.

i_524629  i_524627

Mattyasovský, ktorý ho predal Erdödymu a Kubínyimu. Obaja žili v prepychu. Nie však dlho, lebo kaštieľ odkúpil barón Henrik Lindeloff, pôvodom nemec, ktorý bol veľkostatkárom na Pustom Chotári. Zaplatil zaň 80 000 zlatých. Na opravu kaštieľa povolal z Viedne 60 majstrov, ktorí na rekonštrukcii pracovali pol roka. Ku kaštieľu patril priestranný park a ovocný sad, do budovy zaviedli vodovod. Po pozemkovej reforme kaštieľ opäť zmenil majiteľa. Pôdu pridelili prisťahovaným myjavčanom. Od roku 1974 je opustený a chátra, ničia sa vzácne historické pamiatky, obývacie izby sa menia na sýpky.

izurnal článok  :
 „Bola to osobitná škola,“ spomína sused, ktorý si záhradu obohnal plotom s balustrádou. Tá dnes vyzerá lepšie ako kaštieľ, ktorému sa nie tak dávno preborila strecha. Domáci vám povedia, že pamiatka vystriedala od reštitúcie viacerých  majiteľov.

Ten posledný nahradil preborenú strechu plechom, ale vraj čoskoro príde aj o plech, lebo naň spadne komín... Sľuboval, že cez leto príde, ale vraj sa neukázal ani raz. A aký to bol krásny kaštieľ !

Povráva sa, že keď ho dávnejšie skúmali pamiatkári, našli podzemnú chodbu, čo by ho mohla spájať až s hradom Gýmeš! Ale že je zamurovaná. Zamurované, zabetónované, zabudnuté.

i_524638

i_524631

i_524636