Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Poloha a opis

   Obec Neverice sa nachádza na severe Podunajskej nížiny a na južnom úpätí Tribečského pohoria.

Leží v sev. časti Žitavskej pahorkatiny v širokej doline potoka Drevenica. Na staršie osídlenie - v neolite - poukazuje nález medeného klina.
Bola to obec kráľovských rybárov, výrobcov a nositeľov sietí. Pred rozšírením kresťanstva na území Nitrianskeho kniežatstva v nej žili pohanskí pečenehovia (pečenehovia - turkický kočovný národ).
Písomne sa obec uvádza v r. 1156 Neuerci,v r.1275 Neuer patrila ostrihoms. arcibiskupstvu, v r. 1424 arcibiskupským predialistom, v r. 1571 - 73 sa uvádza 6 šľacht. kúrií a 20 predialistov podliehajúcich Vrábeľskej stolici.

Azda súvisí však názov so starým slovanským Nevod (rusky Névod - preklad slova : velká vlečná sieť na ryby)

Majetkové podiely  v obci mali aj rod. - Tolvayovcov, Barskádyovcov, Mattyasovcov a Conlegnerovcov. Obyvatelia sa zaoberali poľnohospodárstvom.

Miestny farský kostol zasvätený sv. Štefanovi, uhorskému kráľovi, je tiež z tohto storočia. 

Čo všetko 853-ročná obec prežila, to už dnes vedia len pamätníky minulosti, ktoré sú zdrojom poznania histórie a kultúry.
Obecné zastupiteľstvo a občania sa v súčasnosti snažia o zmodernizovanie obce dobudovaním jej infraštruktúry - konkrétne obecnej kanalizácie. O pomoc pri výstavbe miestnych ciest a chodníkov sa obrátili aj na Eurofondy.

Renesančný kaštieľ zo 17. storočia,bol klas. upravený okolo r. 1820, ktorý v obci dlho chátral, má už tiež svojho majiteľa, takže je predpoklad pre jeho rekonštrukciu.Za čias "komunizmu" bolo už vybavené búracie povolenie,ale nestalo sa tak,kaštieľ zachránili pamiatkári.
Pýchou neveričanov je miestny amfiteáter pod platanom, kde prebiehajú rôzne kultúrne podujatia a miestne oslavy. Tu sa uskutočnili aj oblastné oslavy 60. výročia skončenia druhej svetovej vojny a porážky fašizmu.
Obec Neverice je sídlom mikroregiónu „Podtríbečie - Drevenica“.